Kapat
A+ A-

Ünlü yönetmen Bernordo Bertolucci yaşamını yitirdi

Ünlü İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci'den acı haber geldi. Ünlü yönetmen 77 yaşında hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren Bernardo Bertolucci, dokuz dalda Oscar ödülü kazanmış bir yönetmendi.
Yayınlanma tarihi: 26 Kasım 2018 Pazartesi, 11:52

[Haber görseli]

The Last Emperor (Son İmparator) filmi ile dokuz Oscar kazanan, The Conformist (Konformist) ve Last Tango in Paris (Paris'te Son Tango) gibi filmlerin yönetmeni bu sabah saat 7'de hayatını kaybetti.

Ünlü yönetmen bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Bernardo Bertolucci kimdir? 

İtalyan sinema yönetmeni Bernardo Bertolucci Parma'da 1940 yılında doğdu.  Varlıklı ve aydın bir çevrede büyüdü, Roma Üniversitesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak, Saolo Pasolini’nin Accatone (Dilenci) 1961, filmiyle yönetmen yardımcılığına geçti. Şiirler yayımladı, TV filmleri çevirdi. Sinemada, Dostoyevski ve Borges’den yola çıkarak ruhbilimsel ve cinsel temalara değinmekle birlikte, toplumcu-siyasal yorumlara da geniş yer verdi. Paris’te Son Tango filmi sinema dünyasında geniş yankılar uyandırdı. 5 saat 15 dakika uzunluğundaki Bindokuzyüz adlı üstün yapımında, İtalyan Solu’nun doğuşundan 1945’e kadar yaşadığı yetmiş yıllık serüveni sergiledi. Yine üstün bir yapım olan Last Emperor (Son İmparator) 1986, 1987 en iyi yönetmen ödülüyle birlikte 9 dalda “Oscar” ödülü kazandı (1988).

Filmografisi

Bernardo Bertolucci'nin filmografisi şu şekilde:

La Commare secca, 1962 (Korkunç Orakçı)
Prima della rivoluzione, 1962 (Devrimden Önce)
Il Canale, 1966
Partner, 1968
Amore e rabbia, 1969
La Strategia del ragno, 1970 (Örümceğin Stratejisi)
Il Conformista, 1971 (Konformist)
Ultimo tango a Parigi, 1973 (Paris'te Son Tango)
Novecento 1900, 1976 (1900/Bin Dokuz Yüz)
La Luna, 1979 (Ay)
La Tragedia di un uomo ridicolo, 1982
L'Ultimo Imperatore, 1987 (Son İmparator)
The Sheltering Sky, 1990 (Çölde Çay)
Il piccolo Buddha, 1993 (Küçük Buda)
Io ballo da sola, 1996 (Çalınmış Güzellik)
L'Assedio, 1998 (Teslimiyet)
Ten Minutes Older: The Cello, 2002
I Sognatori, (Düşler, Tutkular & Suçlar)2003
Me and You, 2012 (Ben ve Sen)

Cumhuriyet İMECESİ

En Çok...

okunanlar

yorumlananlar

beğenilenler